Korona Virüs’e Karşı Şantiyede Alınacak Tedbirler
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca 11 Mart 2020 tarihindeki basın toplantısında açıkladığı ilk vakıayla, Türkiye'mizin gündemine getirdiği Corona Virus (Korona Virüsü) gerçeğiyle, tanışmamızla tüm toplumun yaşantısında radikal değişimlere sebep olmuştur. Şüphesiz korona virüs etkisi ve değişimi global’de de yaşandı ve süreç halen devam etmektedir.
Korona Virüs nedir sorusuna; Korona virüsler, hem hayvanlarda hem de insanlarda bulunan geniş bir virüs ailesidir. Bazıları insanları enfekte eder ve soğuk algınlığından, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha ciddi hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. Genellikle yaşlıların risk gurubunda yer aldığı korona virüsü hastalığı, kişiden kişiye bulaşarak ve farklı semptomlar halinde kendisini belli ediyor. Covid-19'un en yaygın semptomları ateş, yorgunluk ve kuru öksürüktür. Bazı hastalarda ağrı ve sızı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal olabilir. Bu semptomlar genellikle hafiftir ve yavaş yavaş başlar. Bazı insanlar enfekte olur, ancak herhangi bir semptom görülmez ve kendilerini kötü hissetmezler. Çoğu insan (yaklaşık % 80) özel tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir. COVID-19 virüsünü alan her 6 kişiden yaklaşık 1'i ağır hastalanmakta ve nefes almakta güçlük çekmektedir. Yaşlı insanlar ve yüksek tansiyon, kalp problemleri veya diyabet gibi altta yatan tıbbi sorunları olanların ciddi hastalık geliştirme olasılığı daha yüksektir. Hastalığa yakalanan insanların yaklaşık % 2'si ölmüştür. Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk çeken insanlar mutlaka tıbbi yardım almalıdır. Bilim Kurulu, ülkemizde 30-50 bin kişinin “Hayalet Taşıyıcı” olduğunu iletmiştir. Bu veri bizlere çok dikkatli olmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.
Virüsün yansıması; Sosyal hayatımızda ve çalışma hayatımızda radikal değişimler olmuştur. Korona virüs (corona virus) İnşaat Sektörü’ne etkisi beklenilenden fazla oldu. 2020 yılı verileri inşaat sektörü için çok iç açıcı gözükmemektedir. Yaşanan Kovid-19 salgınından dolayı, inşaat sektörü neredeyse durma noktasına gelmiştir. Türkiye'de inşaat sektörünün doğrudan yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlamakta, ancak sektörün tedarikçisi olan sanayi kuruluşlarında çalışanlar da dikkate alındığında yaklaşık 4,5 milyon kişilik istihdam sağlamaktadır. Öngörüler ise inşaat sektörünün, 2021 yılının 3.çeyreğinden sonra toparlanmış olacağını bizlere vermektedir.
SEKTÖRDE YENİ DÖNEM ÖNGÖRÜLERİ
Covid-19 Tedbirleri Kapsamında Şantiyelerde Alınacak Önlemlere İlişkin Bakanlık Genelgesi Hakkında:
hvacportal.org üyelik avantajlarından hemen yararlanmaya başlayın.
Bilgilerinizi düzenleyin. HVAC dünyasında keyifli bir yolculuğa çıkın !