2630
Genel

HVAC Sektörü ve Dijital Dönüşüm

Teknolojinin her geçen gün daha iyi bir seviyeye geldiği günümüzde Dijital Dönüşüm kaçınılmaz bir hal almaktadır. Peki dijital dönüşüm nedir ve HVAC sektörünü ne kadar etkilemektedir?

13 Eylül 2019

HVAC Sektörü ve Dijital Dönüşüm

Dijital dönüşümün bir çok boyutu vardır ancak bu yazıda iki açıdan ele almak anlamlı olacaktır. Kurum içerisindeki dijitalleşme çalışmaları (kurumsal dijitalleşme) ve bir ürünü/ hizmeti satmaya yönelik dijitalleşme çalışmaları (dijital pazarlama).

    Dijital Dönüşüm Nedir?

    Dijital dönüşüm, bilgi teknolojilerinin yoğun kullanımı ile iş süreçlerinin ve verilerin hızla, para ve zaman tasarrufu sağlayarak dijital (elektronik) ortama taşınmasıdır. 

    Elektronik ortama taşınan veriler artık anlamlandırılabilir ve raporlandırılabilir hale gelir. Buda dijital dünyanın kolaylıklarını iş hayatımıza taşımamız anlamına gelir. 


    Bir insanın hafızası ve hesap yapabilme kapasitesi sınırlıdır, insan olarak unutabilir, hesaplama hataları yapabiliriz. Ancak elektronik ortamdaki veriler firmanın kendi yazılımları ve otomasyonları ile kusursuz şekilde işlenebilir. Kurumsak bir hafıza oluşmasına katkı sağlayabilir.

    Günümüzde dışarıdan aldığımız nerdeyse her türlü hizmet dijital hale gelmiştir. Örneğin tanımadığınız bir şehre geldiğinizde cep telefonunuzdan çağırdığınız bir UBER araç ile yol alır iken maillerinizi yanıtlayabilir, banka işlemlerinizi yapabilir sonra AIRBNB üzerinden kiraladığınız bir evde konaklayabilirsiniz, acıktı iseniz siparişinizi online olarak gene cep telefonunuzdan verebilirsiniz. 

    Ödemelerinizi kredi kartınız ile yada dijital paralar ile yapabilirsiniz. Hiç bir şeye ihtiyaç duymadan tek bir cep telefonu üzerinden her türlü ihtiyacımızı çözebilecek bir hale geldik.

      Dijitalleşmenin Faydaları

      Dijital dönüşüm sayesinde hizmetlerimizi, ürünlerimizi içerisinde yaşadığımız coğrafi konumların dışına çıkarabilme şansınız yakalarız. 

      Dünya üzerinden herkese hitap edebilecek ürünler, servisler geliştirmek artık mümkündür.

      Para bile dijital hale geliyor.

      Son zamanlarda popüler konulardan birisi olan Kripto paralar (Bitcoin, Etherium v.b.) ile bankalardan bağımsız, kesintisiz alışveriş yapabilmek daha kolay bir hale gelmiştir. 

      Kripto paralar , hiçbir ülkeye ait olmadıklarından , ülkelerde yaşanan ekonomik inişlerden ve çıkışlardan etkilenmezler. Tamamen bağımsızlardır.

      Dijitalleşme ile elde edeceğimiz veri şirketimizi, çalışanlarımızı ve en önemlisi kendimizi geliştirmemiz açısından çok önemlidir. Tam buraya uyumlu, çok sevdiğim bir söz var.

      “Ölçemediğiniz Şeyi Geliştiremezsiniz.”

      Dijital hale gelmiş her veriye erişmek, yeniden üretmek, yeniden elde etmek kolaydır. Raporu kaybettim, Excel dosyasını bulamıyorum gibi şeylerden kurumunuzu kurtarmış oluyorsunuz. 

      Dijitalleşme Gerçekten Önemli Mi?

      Kesinlikle EVET

      Aşağıdaki 2018 yılına ait veriler size gelecek hakkında ipuçları verecektir.

      81 milyon nüfusa sahip ülkemizde;

      - Nüfusun %67’sini oluşturan 54.3 milyon internet kullanıcısı
      - Nüfusun %51’ini oluşturan 51 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı
      - Nüfusun %54’ünü oluşturan 44 milyon aktif mobil sosyal medya kullanıcısı var.

      Türkiye’deki yıllık dijital değişim istatistiklerine baktığımızda da;

      - İnternet kullanım istatistiklerinde, internet kullanıcılarının %13, yani 6 milyon kişi arttığını görüyoruz. (54.3 milyon internet kullanıcısı)
      - Aktif sosyal medya kullanıcı sayısının da 3 milyonluk bir artış gerçekleşmiş. (51 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı)
      - Aktif mobil sosyal medya kullanıcı sayısı ise %5’lik, yani 2 milyonluk bir artışla 44 milyona ulaştığını görüyoruz

      İnsanlar internette günde ortalama 7 saat geçiriyorlar. Peki bu kullanıcılarımız en çok nerelerde vakit harcıyorlar:

      - Günde ortalama 2 saat 48 dk sosyal medyada
      - Günde ortalama 2 saat 44 dk televizyon başında
      - Ve son olarak günde ortalama 1 saat 22 dk müzik dinleyerek

      Sonuç Olarak;

      Dijital dünyaya ayak uydurmak, servislerimizi ve hizmetlerimizi bu açıdan değerlendirmek ve teknolojiye uygun hale getirmek zorundayız. 

      Dijitalleşmenin getireceği büyüme, globalleşme fırsatlarını yakalamak için bugünden gerekli aksiyonları almamız gerekiyor.