313
Genel

Instagram hesabı kolay…Peki bir içerik stratejiniz var mı?

Şirketiniz için Instagram hesabını bir çırpıda açtınız. Profil açıklamanızda şirket vizyonunuz ve web sitesi adresiniz tamam. Rakipleri incelediniz, en çok kullanılan hashtagleri belirlediniz, katalog görsellerini kare boyuta getirdiniz. Son projenizden fotoğraflar eklediniz. Her şey tamam görünüyor. Şimdilik…

19 Ekim 2019

Instagram hesabı kolay…Peki bir içerik stratejiniz var mı?


Zeynep Sarptır

Peki ya katalog görselleriniz tükendiğinde?

İçerikle pazarlama… Adını çok duyuyoruz değil mi? Bir blog açalım, mutlaka bir YouTube kanalımız olsun. Peki gerçekte üzerinde düşünüp hayata geçirdiğiniz yazılı bir içerik stratejiniz var mı?

İçerik stratejisi, pazarlama stratejinizin bir parçasıdır. Yazılı, indirilebilir, görsel ve işitsel öğelerden oluşabilir. Dış dünyaya kim olduğunuzu ve sektördeki yerinizi, deneyimlerinizi anlatır.

İyi araştırılmış ve üzerine düşünülmüş bir içerik pazarlama stratejisi, potansiyel müşterilerinize erişmenizi sağlayacak etkili içerikler oluşturmanın anahtarıdır.

Stratejinizi oluştururken kendinize sormanız gereken ilk soru neden içerikle pazarlama yapmak istedeğiniz olmalı.

·        Marka bilinirliği yaratmak

·        Müşterilerinizle ve potansiyel müşterilerinizle iletişim kurmak,

·        Yeni müşteriler kazanmak,

·        Satışları artırmak

·        Müşteri sadakati sağlamak

·        Mevcut müşterilerinizle iletişiminizi sürdürmek ve onlara ilham kaynağı olmak.

Nereden Başlamalı?


Müşterilerinizin satın alma yolculuğuna uyum sağlamanın yolu müşterinizin kafasındaki soruları öngören, buna uygun cevaplar üreten bir içerik stratejisi oluşturmaktan geçiyor.

Ürünleriniz B2B sektörüne yönelikse içerikle pazarlama stratejisi oluşturmak ilk bakışta sizi zorlayabilir. Nereden başlayacağınıza karar veremiyorsanız aşağıdaki sorular üzerine düşünerek ilk adımlarınızı atabilirsiniz.

Müşterilerinizi tanıyor musunuz?


Potansiyel müşterilerinizin satın alma yolculuğu sizinkinden farklı değil. Satın alma kararı vermeden önce alacakları ürünlerin özellikleri ve kendi ihtiyaçlarına uyumu hakkında araştırma yapıyor. Sorularına cevap arıyorlar.

İçerik stratejisi oluştururken dikkate almanız gereken en önemli konu kimin için içerik oluşturduğunuzu anlamaktan yani müşterinizi tanımaktan geçer. Markamız adına önemli olduğunu düşündüğünüz bir konu potansiyel müşterilerimiz için anlamlı olmayabilir. Değerli olan potansiyel müşteriniz için önemli olanı bulmaktır. Farklı sektörlerden müşterileriniz varsa, işinizi büyüteceğine inandığınız müşteri gruplarını belirleyip, onların ihtiyaçlarına çözüm sunan içerikler üzerine yoğunlaşabilirsiniz.

Müşterilerimiz ne arıyor ve neden?


Potansiyel müşterilere kim olduğunuzu ve ürün özelliklerinizi anlatmak satın alma kararını etkiler ve içerik stratejinizin bir bölümünü oluşturur. Fakat bu bir içerik stratejisine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Erişilebilir ve etkili olmak istiyorsanız müşterilerinizin sorularını, bir müşteri gibi düşünerek cevapladığınız içerikler oluşturmalısınız.

İşe ürünlerinizle ilgili bir Google Trend araması yapmakla başlayabilirsiniz. trends.google.com’u ziyaret edin ve ürünleriniz hakkında yapılan aramalara bir göz atın. Karşınıza çıkan aramalar size müşterilerinizin kafasındaki sorular ve onlara önereceğiniz çözümler konusunda içgörü sağlayacaktır. Satış ekibiniz ve sektördeki müşterileriniz de doğru soruları bulmanızda size yardımcı olacaktır.

Markanızı benzersiz kılan ne?


Sizinle aynı hizmetleri veren ya da aynı ürünleri satan birçok rakibiniz arasından nasıl sıyrılıyorsunuz? Sizi onlardan daha iyi yapan ne? Ücretsiz kurulum hizmetleriniz mi? Rakiplerinize oranla daha uzun garanti süreleri mi sağlıyorsunuz?

Hangi içerik türlerini kullanacaksınız?


Blog yazıları, sosyal medya, sosyal medya reklamları, ürün tanıtım videoları? İçeriğinizi potansiyel müşterilerinize ulaştırmak için hangi kanalları kullanacağınızı ve bu kanallar için harcayacağınız bütçeleri belirlemek içerik pazarlama faaliyetlerinizin devamlılığını sağlayacaktır.

Google üzerinde günde ortalama 3.5 milyar arama yapılıyor. Her B2B ürün bu arama sonuçları içinde kendine bir yer buluyor. 2019 itibariyle internet, 4 milyondan fazla kullanıcı sayısına ulaştı. Bu rakamlar, bize her an ürünlerimiz ile ilgili bilgi, ilham ve çözüm arayan potansiyel müşterilerle karşılaşabileceğimizi gösteriyor. Hem şirket hem de müşterileri ihtiyaçlarını dikkate alarak hazırlayacağımız bir içerik stratejisine sahip olmak bize pazarlama hedeflerimize ulaşma konusunda sınırsız olasılık sunuyor. İhtiyaç duydukları anda potansiyel müşterilerinizin yanında olmamıza olanak tanıyor.