173 Görüntüleme
Genel

EPDM-Bazlı Esnek Elastomerik Köpük

EPDM-Bazlı Esnek Elastomerik Köpük

1 Haziran 2017


ÖZET

Sanayileşme ve teknolojik gelişmeler arttıkça, geniş uygulanabilirliğe sahip, çevre dostu, yüksek sıcaklığa dayanıklı ve fonksiyonel malzeme arayışı da artmaktadır. Coolflex HT tüm bu ihtiyaçlara cevap verebilecek stratejik öneme sahip bir ürün olma özelliği taşımaktadır. EPDM esaslı Coolflex HT’nin en önemli özelliği yüksek sıcaklığa dayanıklı ve bu sıcaklıklarda üstün performanslı ısıl yalıtım özelliklerini kaybetmeyen bir elastomerik kauçuk köpüğü olmasıdır.

1- Giriş

Dünya üzerinde bulunan sınırlı kaynaklar ve günden güne artan enerji ihtiyacı, ancak enerjinin daha verimli kullanılmasıyla sürdürülebilir kılınacaktır. Gelişen teknoloji ve oluşan yeni sektörler yenilikçi, akılcı ve fonksiyonel yalıtım malzemelerine olan ihtiyacı sürekli olarak ortaya çıkarmaktadır. Isıdem Yalıtım, standartların gerekliliklerini göz ardı etmeksizin, her türlü sektör gereksinimlerine yönelik çevreci ve inovatif ürünler geliştirmeyi sürdürmektedir. Bu çalışma alanlarından biri de yüksek sıcaklık ve zorlu fiziksel koşullarda üstün performans dayanımına ve yüksek yalıtım özelliğine sahip EPDM (etilen-propilen-dien monemer) esaslı Coolflex HT ürünleridir.

2- Isı Yalıtım Malzemelerinin Başlıca Özellikleri

Mekanik tesisat yalıtımı, bir sistemin ısıtılması, soğutulması veya sahip olduğu ısının korunması için harcanan enerjinin düşürülmesinde oldukça önemlidir. Sistemin gerekliliklerine uygun malzeme seçimi, doğru yalıtımın olmazsa olmazlarındandır. Enerji tasarrufu, akışkanın geçtiği yüzeyin büyüklüğüne, yalıtılmak istenen yüzeyle ortam arasındaki sıcaklık farkına, ortamın bağıl nemine ve ısı yalıtım malzemesinin özelliklerine bağlıdır. Bir yalıtım malzemesinde kullanım alanına göre göz önünde bulundurulması gereken özellikler sıralanacak olursa;

  • Isıl İletkenlik Katsayısı
  • Su buharı difüzyon Direnci
  • Maksimum çalışma sıcaklığı
  • Yangın Sınıfı
  • Duman Yoğunluğu
  • Standartlara uygun toleranslı boyutlar
  • Uygulama Kolaylığı

Tüm bu özelliklerin bir arada sağlanabilmesi ancak yüksek sıcaklık dayanımına sahip EPDM esaslı Coolflex HT ürünleri ile mümkün olmaktadır. Birçok yalıtım malzemesi yukarıda bahsedilen bu özelliklerden bazılarını karşılarken, sıcaklık dayanımı bakımından istenilen performansı karşılayamamaktadır. Sektörde kullanılan bazı yalıtım ürünlerinin sıcaklık dayanım bilgileri aşağıdaki tabloda yer almaktadır.


Tablo 1 Yalıtım Malzemelerine Ait Maksimum Çalışma Sıcaklığı

Malzeme Adı

Maksimum Servis Sıcaklığı °C

EPS

80 *

XPS

80 *

Polietilen Köpük

95 *

Poliüretan Köpük

110 *

Elastomerik Kauçuk Köpük (Boru)

105 **

Elastomerik Kauçuk Köpük (Levha)

85 **

Coolflex Boru

120 **

Coolflex Levha

110 **

Coolflex HT

150 ***

Cam Yünü

250 *


3- EPDM Esaslı Coolflex

HT Ürünlerinin Özellikleri EPDM, etilen ve propilenin kopolimerizasyonu sırasında bir dien monomerinin ilave edilmesiyle elde edilen kauçuk türüdür. [1] Isıya, oksidasyona, ozona ve atmosfer koşullarına dayanıklı olması sebebiyle tercih sebebidir. EPDM bazlı Coolflex HT hamur karışımında farklı koajan türlerinin kullanılmasıyla, ürünlerin reolojik, fiziksel ve yaşlanma özellikleri iyileştirilmiş, yüksek sıcaklık dayanım yeteneği kazandırılmıştır. Isıdem laboratuvarlarında ve uluslararası akredite laboratuvarlarda TS EN 14707 standardına göre gerçekleştirilen analizlerde, 150 C° sıcaklıkta, kalınlıktaki yüzdesel değişim standardın belirlediği azami değerin oldukça altındadır. Bu sıcaklıkta elastikiyet özelliğini koruyarak uzun yıllar boyunca tesisatın güvenli ve verimli şekilde çalışmasını sağlamaktadır. EPDM esaslı Coolflex HT ürünler, özel kükürtlü pişirme metotları ile vulkanize edildiklerinde, yüksek yırtılma direncine sahip olurlar. Coolflex ürünler, özel olarak geliştirilen Coolfix yapıştırıcı ürünleriyle uygulandıklarında ise yaşlanma, ozon, ultraviyole ışın, atmosferik şartlar, su buharı ve yüksek sıcaklıklara mükemmel dayanım gösterirler. Ayrıca, fosfat ve ester bazlı akışkanlara, glikol esaslı yağlara karşı dirençleri oldukça iyidir. Bu bahsedilen özelikleri sayesinde, EPDM esaslı Coolflex HT, NBR esaslı Coolflex ürünlerine göre daha yüksek sıcaklıklarda çalışılan uygulama koşullarında kullanılmak için tasarlanmıştır.

EPDM esaslı Coolflex HT ürünleri uygulama sırasında yüksek elastiklik kabiliyeti sayesinde her alanda diğer yalıtım malzemelerine göre çok büyük avantaj sağlamaktadır. EPS, XPS, Poliüretan köpük, cam yünü gibi sert yalıtım malzemeleri, uygulama sırasında uzun mekanik sistemlerin birleşme alanlarında ve köşelerde zorluklara, kopmalara ve yırtılmalara neden olmaktadır. EPDM esaslı Coolflex HT ürünleri üstün elastik özellikleriyle ve yüksek kopma dayanımları ile hızlı ve kolay uygulama sağlamaktadır. Yapısı ve standartlara uygun ebat toleransları sayesinde uygulama yapılan yüzeye tam temas eder, boşlukların oluşmasını engeller ve verimli yalıtımı sağlar. Mekanik tesisatların kurulumunda veya mevcut tesisatlarda kolayca uygulanabilir.