833 Görüntüleme
Genel

Semtrio Leed Yeşil Bina Sertifikası Küreselleşmeye Çözüm Sunuyor

Leed Sertifikası çözümü büyük yankı yarattı.

17 Şubat 2017

Alanında uzman kadrosuyla sürdürülebilir değerler adına çalışma yapan Semtrio yeşil bina  ve leed yeşil bina sertifikası konusunda etkili çözümler sunuyor.

LEED  (İngilizce açılımıyla Leadership in Energy and Environmental Design; Türkçe açılımıyla Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC: en:U.S. Green Building Council) tarafından oluşurulmuş sürdülülebilir yeşil bina sertifikasyonudur.

ABD de başlayan bu gelişmenin amacı yeşil yapılar oluşturmak var olan yapılara ise yeşil kurallar getirmektir. Türkiye süreç içerisinde önemli yol kat ederek ilk 10 ülkenin arasına girmeyi başardı. Kürselleşen dünyada oldukça önemli bir konu olan leed sertifikasyon sürecinin yeşil bina olabilmek adına belirli kriterleri mevcut.Başlıca kriterler ise enerji verimliliği kullanımı su kullanımı,çevreye olan etki,iç yaşam kalitesi gibi insan standartlarını oldukça yüksek tutan kriterlere sahip olan LEED sertifikası süreci çevre dostu rekabet ortamı oluşturmak adına çok önemli.

Sistemsel kriterleri tutan kurum veya kuruluşlara bronz,silver,gold ve platinum olarak verilen sertifika sürecinde tüm kurum ve kuruluşlar sıra almış vaziyetde. En son Albaraka’dan yapılan açıklamaya göre bankanın genel müdürlük binası enerji ve su verimliliğinden, yerli gıda ürünlerinin teminine kadar pek çok alanda yeşil bina konseptine uygunluğunu kanıtladı. Çevre dostu ve sürdürülebilir faaliyetleri sonucunda geçtiğimiz yıl Green Business Certification Institute’e (GBCI) başvuran Albaraka, ayrıca iç mekan hava kalitesi, aydınlatma kalitesi, sıcaklık ve nem kontrolü, atık yönetimi, malzeme kaliteleri ve özellikleri, kırtasiye ve temizlikmalzemelerinin sağlığa zararsız olması ve geri dönüşüme uygun olması gibi kriterlerde de tam not aldı. 

Semtrio alanında akademik kadrosuyla yeşil bina sertifikası  almak isteyen yapılara eğitim vererek süreçleri anlatmakta ve kriterleri tuturan kişilere ise yeşil bina sertifikası hazırlayıp vermektedir. Üretim ve sanayi kuruluşları büyürken aynı oranda çevresel kirlilik ortaya çıkmakta Semtrio bu sorunu tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor.